For my little Angel – Chou (Riêng tặng Chou – Thiên Thần nhỏ của mẹ)

Although this writting is specially for my little daughter Chou (Sue), but I would like to share with you. If you are a mom tobe you will see how micracle your baby grow up, if you are a mom already you will have a change to review how your kids grow up day by day, and if you are single women or a man you may realized how your mom take care of you in loving, how worried your parents are when you were sick….

Dear baby,

We are going to celebrate your 2nd birthday on Thurs, Feb.17th, tonight I am watching again all your photos which we’ve taken since you were born. All sweet memories come back in my mind such as a slow-motion film, It looks like a while like you were born as yesterday baby

Con gái yêu thương,

Chúng ta sắp sữa tổ chức tiệc sinh nhật 2 tuổi của con vào thứ năm 17 tháng 2 tới đây, tối nay mẹ xem lại tất cả các hình ảnh mà chúng ta đã có được từ khi con chào đời, tất cả những kỷ niệm thân thương này chầm chậm trôi qua trong mẹ như một cuốn phim chiếu chậm, mọi thứ với mẹ dường như chỉ mới xảy ra hôm qua.

Let’s  see these pix and review each moment that becomes unforgettable

Nào chúng ta hãy cùng xem lại những bức ảnh này và cùng ôn lại những khoảnh khắc không thể nào quên này con nhé

Imgp2470Imgp2477

Your sister told me many times that she wants to have younger brother/sister, and after long time of her waiting I informed her about we will have a new baby in our family, she shouted “ Yeah! God accepted my prayer, so He put a baby in your belly for me”, and she always talk with you while you were in my belly, did you hear what she talked with you, I know you did because you always gave her your hands or feet anytime she talk with you.

Chị gái Cindy của con cứ nhắc đi nhắc lại với mẹ rằng chị rất mong có em gái hay em trai, thế rồi đáp lại sự chờ đợi rất lâu ấy mẹ đã vui mừng thông báo rằng gia đình chúng ta sắp chào đón một em bé, chị con đã vui mừng hét lên rằng” Đúng rồi! Chúa đã nhận lời cầu nguyện của con, nên Chúa đã đặt em bé vào bụng mẹ cho con đó”. Và chị đã thường xuyên nói chuyện với con từ khi con còn trong bụng mẹ, con có nghe thấy chị nói không? Mẹ tin chắc rằng con đã cùng nói chuyện với chị bằng những cái thụi tay, chân vào bụng mẹ để chị cảm nhận được con mỗi khi chị nói chuyện với con.

Photo078Photo070Photo074Photo072

Seem that you couldn’t wait to meet us so you come into this world earlier than the due date. You were borned prematurely about a month,on Tuesday. Feb.17th.2009. It’s really a very hard moment for us cause you were effected of the bad amniotic fluid and weight only 2000gr, your life faced to danger. An pediatriinast presented to get ready to save your life right as the moment you appeared, he had to do some special work to make you breath, it looked like time stop flying for me as waiting, waiting to be hear your first cry, and then finally my heart overflowed with happiness as hearing your first cry. You know when you could cry that meant you were alive.

Dường như con không thể chờ đợi thêm nữa để chúng ta gặp mặt nên con đã chào đời sớm hơn ngày dự sanh. Con chào đời sớm một tháng vào ngày thứ ba 17.02.2009. Đây quả thật là những giờ phút khó khăn với chúng ta bởi vì con bị ảnh hưởng sức khỏe do nước ối quá xấu và chỉ cân nặng 2000gr, cuộc sống của con thật sự nguy kịch. Một bác sỹ nhi khoa đã túc trực sẵn sàng để đón lấy con khi con vừa lọt lòng, bác sỹ thực hiện những thao tác đặc biệt để giúp con có thể thở được, với mẹ thời gian như ngừng trôi trong cái phút chờ đợi ấy, chờ đợi được nghe tiếng khóc đầu đời của con, và rồi cuối cùng thì tim mẹ vỡ òa hạnh phúc khi nghe được tiếng con khóc. Con có biết không khi con có thể khóc tức là con đã được sống.

Photo081

But this feeling was not long. My heart seem stopped beating right after that as hearing the nurse shouted and seeing your face came into dark purple after drinking water with sugar from the nurse, I never had that such feeling before, I was going to loose you. The nurse immediately bite your legs to make you cry then put you into the incubator with oxygen. I had to leave you alone there…

Nhưng niềm hạnh phúc ấy đã không thể dài lâu. Tim mẹ muống ngừng đập ngay khi nghe cô y tá hét lên và nhìn thấy khuôn mặt tím tái của con sau khi được cô y tá cho uống nước đường, mẹ chưa bao giờ phải trải qua cảm giác này, mẹ sắp có thể phải mất con. Cô y tá lập tức đánh vào chân con để làm cho con khóc và rồi con được đặt vào lồng kính và thở oxy. Mẹ phải để con nằm lại đó một mình….

Imgp2539Photo082Imgp2529

and they just gave you back to me a day after, with the advice I must hold you tight always on my chest like kangaroo hold their baby in their pouch to keep you warm and healthier.Mom, Daddy and your sister were very happy as first time carried you in our arms.

This night you started crying hard, mom and dad were worried so much but didn’t know how to help you except carrying you and walk around the room, and you just slept well when the sun rises.

Và ngày hôm sau họ đưa trả con về cho mẹ, với lời khuyên mẹ phải ôm con vào lòng nơi ngực mẹ giống như loài Chuột túi ôm con trong túi trước ngực để sưởi ấm cho con và giúp con khỏe hơn. Mẹ, Ba và chị gái đã vui sướng biết bao khi được ôm con trong vòng tay.

Tối hôm ấy con đã khóc suốt đêm, ba mẹ vô cùng lo lắng nhưng không biết phải làm sao giúp con ngoài việc cứ bế con, ôm con thật chặt vào lòng và đi khắp phòng đến khi con ngủ yên giấc thì cũng là lúc mặt trời ló dạng

Photo-0344

You opened your eyes and looked at me at first time I carried you, hello baby this is mom, we were talking to eachother in 8 months, and now we met eachother 🙂

Khi mẹ ôm con lần đầu con đã mở mắt nhìn mẹ, “chào con gái! mẹ của con đây, chúng ta đã nói chuyện với nhau suốt 8 tháng qua, và giờ đây chúng ta đã được nhìn thấy nhau”

Photo-0347Photo0007

Finally you could go home after many ultrasound of belly and heart, and doulble check lung,  all of these for sure you are fine.

Sau khi siêu âm kiểm tra bụng, tim và kiểm tra phổi để chắc chắn rằng con được khỏe mạnh, rồi thì con cũng được về nhà

 Now let’s see how you grow up day by day, baby

Nào giờ chúng ta hãy xem con đã lớn lên từng ngày như thế nào bé nhé

1m

One month old.
Like almost babies you spent much time to sleep, you look like an angel while sleeping. Your umbilical cord fall on Mar.06, a specail thing to remember in this period, after your ambilical cord fall for 2 days I found out your navel was bleeding, I took you to hospital and doctor injected vitamin K for you and said that you will be ok soon, but it didn’t help, poor my little baby then you need to go to children’s hospital to check again, they ultrasound again and everything ‘s till ok, they couldn’t find the reason why your navel bleed, but the doctor gave me something to rub on your navel, how cool! it helped, you were ok after using that.
Một tháng tuổi,
Giống như mọi em bé khác con ngủ suốt ngày, nhìn con ngủ giống như một thiên thần. Con rụng rốn vào ngày 06 tháng 03,có một việc xảy ra trong giai đoạn này đó à sau khi rụng rốn được 2 ngày thì mẹ phát hiện rốn con bị chảy máu, mẹ đưa con vào bệnh viện và bác sỹ đã chích vitamin K cho con và nói rằng con sẽ ổn, nhưng mọi thứ đều không giúp gì được cho con, con phải vào bệnh viện nhi đồng để kiểm tra lại một lần nữa, sau khi siêu âm họ nhận thấy mọi thứ vẫn bình thường, họ không thể tìm ra nguyên nhân tại sao máu vẫn chảy, nhưng bác sỹ đã cho mẹ một loại thuốc để bôi vào rốn cho con.Tuyệt thật! loại thuốc này đã cầm máu cho con!
Christen_5Christen_1Christen_2Christen_3Christen_4

Your baptism was on April.12th.2009 at Hanh Thong Tay Church. And your Godmother is Mẹ Bù. And you’ll be protected under Saint Theresa.

Lễ rửa tội ngày 12 tháng 4. 2009 tại nhà thờ Hạnh Thông Tây, mẹ Bù đỡ đầu con con và vị Thánh bổn mạng của con là Theresa.
Here you were at 2 and 3 months old.
3m42m135m13m3m13m2
2,3 tháng tuổi
3m635m
Your angelic smile dispel all my tiredness. Yes, you are really a gift that God sent to us. I would like to call you an Angel who comes from Heaven, because we have you after my operation of my sickness and that meant I might have no kids after that.
Nụ cười Thiên Thần của con đã xóa hết mọi nổi mệt nhóc của me. Con thật sự là món quà Thiên Chúa ban cho ba mẹ. Mẹ muốn gọi con là Thiên sứ đến từ Thiên đàng, bởi vì mẹ vẫn có thể có được con gái bé bỏng sau ca phẩu thuật mà có thể là mẹ sẽ không thể có thêm em bé
4m24m4m1

You learned to roll over when you were around 4 to 5 months old. Also in this period I had to be back to work, it was really hard to leave you at your baby sitter’s house everymorning for going to work baby.

Con biết lật vào khoảng 4 – 5 tháng tuổi. Thời gian này mẹ cũng phải đi làm trở lại, và quả thật là rất khó khăn cho mẹ mổi buổi sáng khi mẹ phải  gởi con cho người giữ trẻ và đi làm
5m46m
6 months old
6 tháng tuổi
7m_57m
You can crawl at 7 months old
Con biết bò lúc được bảy tháng tuổi
8m_18m
Stand up alone at 8 months old
Tự đứng lên một mình lúc 8 tháng tuổi
115m_410m10m_2115m

9 and 10 months old

9 – 10 tháng tuổi
115m_8115m_9115m_10
Although you were born prematurely but seem that you got ready to walk very early, you can walk when you reached 11,5 months old.Earlier than your sister Cindy around a month and a half.
Mặc dù con sanh thiếu tháng nhưng con lại biết đi sớm hơn chị Cindy, con bắt đầu có thể đi được những bước đầu tiên lúc được 11,5 tháng tuổi
12m_1Img_7135
First time you visited Dalat and also your first Tet. You were 1 year old this time, we intended to celebrate your 1st birthday party in Dalat but finally because of many reason we couldn’t :-(. sorry Baby.
Một tuổi con về thăm Dalat và cũng là cái Tết đầu tiên của con. Ba mẹ dự đĩnh tổ chức lễ thôi nôi cho con ở Dalat nhưng rồi vì một vài lý do mà chúng ta đã không tổ chức sinh nhật được cho con. Cho me xin lỗi nhé con gái!
Img_4912Dsc07134
We came to Dalat to join Mẹ Bù and Chú Lộc Wedding in the end of Feb. 2010
Dự lễ cưới mẹ Bù và Chú Lộc vào cuối tháng 2. 2010
13m_713m_313m_513m_6
First time going to the swimming pool. At first you scared but after that you like swimming. Look! your smile showed how happy you were
Lần đầu đến hồ bơi, lúc đầu con sợ lắm nhưng sau đó con rất thích. Hãy nhìn nụ cười của con sẽ thấy con đã vui vẻ biết bao!
13m_27m_37m_4
Going out and have fun with sister Cindy and your cousin Thoc
Với chị Cindy và anh Thóc
17m145m_2145m_3

From 14 to 17 months old

14 – 17 tháng tuổi
145m_7145m145m_5145m_6

You specially like flip-flops, you couldn’t keep yourself not to wear them anytime you see them although they are too big for you 🙂

Con đặc biệt rất thích đi dép kẹp, con bắt buộc phải xỏ chân vào bất cứ lúc nào con nhìn thấy đôi dép này, dù nó rất to so với con 🙂
17m_1
This is your favourite blanket, you couldn’t leave it, you alway take it along with you everywhere at anytime.
Đây là mền ghiền của con nè
22m22m_1145m_2205m_1205m_2205m_5205m_6
From 14 to 22 months old.
14 – 22 tháng tuổi
23m_423m23m_123m_223m_3

23 months old, this is Tet holiday and you spend your tet holiday at Dalat, your mom’s hometown.

You are 2 years old now. You grow up day after day, I wish you become a very good person and succeed in your life, wish you know how to care of everybody around you with your warm heart, Wish you have everything you desreve in life. Finally I wish you all for life baby. Knowing that mom always love you even you are good or bad – you are still a little baby or adult.
23 tháng tuổi. nghỉ tết ở Dalat
Bây giờ con đã 2 tuổi, con đang lớn lên từng ngày, mẹ mong ước con lớn lên ngoan ngoan và thành đạt trong cuộc sống, mong con biết quan tâm đến những người xung quanh con với trái tim nồng ấm yêu thương. Mong ước cho con tất cả mọi điều tốt đẹp mà con xứng đáng có được trong cuộc đời. Cuối cùng mẹ ước mong cho con tất cả. Hãy luôn biết rằng dù con tốt hay chưa tốt, con còn  bé bỏng hay đã trưởng thành mẹ vẫn luôn yêu con

 

Advertisements

7 thoughts on “For my little Angel – Chou (Riêng tặng Chou – Thiên Thần nhỏ của mẹ)

  1. That cam dong khi doc nhung dong Q viet cho con gai…. H van con nho den quyen nhat ky & hinh Bo Q viet cho chi em Q ma H da duoc doc cach day hon 15 nam. Cau chuc moi dieu tot dep nhat den voi gia dinh ban.

  2. Thanks Hồng. Không ngờ Hồng vẫn còn nhớ đến cuốn hình mà em đã cho Hồng xem ha, 15 năm…thời gian kinh khủng quá phải không Hồng!

  3. Here is some comments from my friends on Twitter but I would like to keep them here so my daughter can read it when she grown up so please let me paste your comments again here, my friends. Thanks you all.@Anita_tran said:Thanks for sharing, she looks cute in the little white dress@Anita_tran said:Oop . . . sorry, my eyes have problem, the little pink dress@Joepster said: that is a very sweet dedication for your baby Tine… I am always in awe and have the highest respect for mothers who love their children as much as you do. Kisses to your two angels 🙂 xoxo @rockportrait said:She will be very proud to read that later when she is older.@Anita_tran said:I think you should leave it there, she will learn english and find out by herself.@nguyenhimself said: I dunno. It’s a love letter, meant to let the child know how loved she is. Make it a gift to her, not a reward for learning English. @rockportrait said:In 10 years she’ll be fluent in English already. Her mum cares about her future, so she will be.

  4. This comment is from my friend on FB, I repost it here@Tracy Nguyen said: When you love your child, it’s a miracle to watch them grow up and have happiness with the loving care of their mom and dad. I am sure that your children will succeed and have a happy life. You did a good job and thank you for sharing. Happy Birthday baby Chou!@Thien Nga Nguyen said: Happy 2nd Birthday, Chou! She’s very lucky to have a wonderful Mom like you. My Mom birthday is the same as Chou’s BDay.

  5. Such a worrying entry into this world, but also so rewarding for your family. You seem to be in a hurry to do things (eg. arriving, walking, etc). May you also quickly learn that every moment of your life is to be savoured and enjoyed. You are surrounded by love. Listen, learn and laugh a lot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s